Blog - A bábozás hatásai a gyermekekre

Blog - A bábozás hatásai a gyermekekre


 

A mai felgyorsult világban megannyi rajzfilm, animációs film és egyéb digitális inger éri a gyerekeket, ennek ellenére, a klasszikus mesék, mesekönyvek és bábjátékok még mindig népszerűek a kicsik és nagyon körében.

Fontos, hogy a kisgyermekek ne csak digitális tartalmakat fogyasszanak, hanem a szülő minél több mesét olvasson vagy bábozzon a gyermekének, vagy gyermekével együtt, akár ismert, akár saját maguk által kitalált történeteket játsszanak el.

A digitális tartalmak minden információt készen nyújtanak a gyermek elé, aki csak befogadja, amit lát, nem ösztönzi gondolkodásra, nem kell használnia a képzelőerejét sem. Ezzel szemben a könyvolvasás, mesehallgatás közben a gyermeknek el kell képzelnie a történetet, bábozás közben pedig ő is szerves része lehet a történetnek, illetve beleszólhat az események alakulásába is. A kézbábok, ujjbábok vagy akár a papírból kivágott és hurkapálcára felragasztott figurák segítségével a gyermekek eljátszhatják a klasszikus népmeséket, vagy akár modern meséket, de kreálhatnak új történeteket is.

A gyermekek bábozás közben beleképzelik magukat az általuk megszemélyesített szereplők helyzetébe, átérzik örömüket, bánatukat, ezáltal a szerepjáték pozitív hatással van mind az erkölcsi, szellemi, érzelmi, és szociális fejlődésükre, emellett a problémamegoldó készségüket, valamint a személyiségüket is fejleszti. 

Bábozás közben megjelenhet a jó és a rossz közti különbség, amikor a jó elnyeri jutalmát, a gonosz pedig megkapja a méltó büntetését. Megtanulhatják, hogy a különböző helyzetekben mi a helyes viselkedés, melyeket a későbbiekben a gyermek a való életben is könnyűszerrel tud alkalmazni.

További pozitív hatása a bábozásnak, a gyermekek mozgásának, finom motorikájának, beszédének, vagy akár a ritmusérzékének a fejlődése.

A gyermekeket a mindennapok során számos inger (akár negatív, akár pozitív) éri, akár a bölcsödében, az óvodában otthon vagy a játszótéren, melyek közül lehet olyan, amit valami oknál fogva nem tud, vagy csak nehezen tud feldolgozni, vagy amelyekről nem beszél. A bábok segítenek a gyermekeknek az adott történeteket eljátszani, hiszen sok esetben a kicsiknek nincs meg a megfelelő szókészletük, hogy elmeséljék a szüleiknek, mi is történt velük. A bábokon keresztül azonban a szülő megértheti, mit érez, gondol vagy min megy keresztül pontosan a gyermekük, aki pedig a bábozásnak köszönhetően egyszerűbben feldolgozza az eseményeket.

 





vissza